vineri, 25 aprilie 2014

Rango

Ai vazut Rango?Este un film de animatie. Daca nu l-ai vazut il poti vedea aici sau aici. Asta este ceea ce m-a tinut ocupat zilele acestea. Este un film chipurile pentru copii dar de fapt nu este recomandat copiilor. Este foarte distractiv daca iti place genul acesta de filme. Iti recomand sa vezi filmul inainte de a citi mai departe.

Rango este un animal de companie, un cameleon, tinut intr-un terarium (adica un acvariu pentru soparle). Proprietarii lui au un accident pe drum si terariumul unde se afla cameleonul se prabuseste din masina pe asfalt. Eliberat din mica lui lume, cameleonul se gaseste singur in mijlocul desertului unde intalneste cauza accidentului, un armadillo (Roadkill) peste care a trecut masina. Insetat, cameleonul, pleaca spre un oras (Praful) aflat la o zi de mers prin desert. Dupa ce scapa de la moarte din ghiarele unui vultur el petrece noaptea intr-o conducta de scurgere de unde este aruncat in dimineata urmatoare de apa care se scurge. Nimereste la picioarele unei alte soparle (Fasola). Aceasta ii ofera sa-l duca in oras. Ajuns in oras cameleonul, dupa o serie de evenimente, devine serif si este adulat ca un erou care a readus apa locuitorilor insetati ai Prafului.

Filmul este incarcat de simboluri si cred ca ceea ce descrie este revelarea Anticristului si pustiirea prostituatei celei mari (Babilonul cel mare) si implementarea semnului fiarei. Ca Rango reprezinta Antichristul este cat se poate de evident insa mai putin evident este partea cealalta.

In primul rand de ce cred ca Rango reprezinta Anticristul. Sarpele Jake, ticalosul principal din film, il numeste "fiule" si "frate". El insusi spune ca Sarpele Jake este fratele meu vitreg. "Asa am spus!" :)
De-a lungul intregului film una din temele principale este aceasta intrebare: Cine sunt? pusa de Rango insusi sau Cine esti? de catre Fasola si ceilalti de nenumarate ori. Acest lucru inseamna ca cei care au facut filmul vor sa ne gandim la acest lucru. Ni se sugereaza si raspunsul dar acesta este asa cum vor ei sa-l vedem, evident. Rango ne este prezentat ca un egoist oportunist indragostit de propria-i persoana. Pariez ca asa este si Anticristul dar ceea ce ni se sugereaza este mai mult decat atat. El este un erou si un salvator care-si cucereste frica si isi spala rusinea castigand admiratia intregului oras. Este de asemenea si foarte amuzant. Ii place sa joace teatru, sa fie ascultat si ... urmat.

Babilonul cel mare este representat de Praful care este in vecinatatea Las Vegasului, cunoscut ca Orasul Pacatului (Sin City). In final orasul este pustiit dar nu de foc ci de apa. Rango realizeaza lucrul asta cu o armata de ... demoni, pardon, nu vreau s-o iau inainte, sa le zic creaturi, pe care le descopera cu ajutorul "poterei", pe care o formeaza, care este compusa din ... zece imparati, scuze, vreau sa zic, zece locuitori ai Prafului.

Dar aici este minciuna. Anticristul nu este un erou si un salvator ci un inselator si un distrugator iar Babilonul nu este inundat ci ars cu foc. Inlocuirea focului cu apa este importanta deoarece sfarsitul veacului acesta va fi ca un potop, de demoni adica sufletele celor inecati la potop (uriasii) si ingerii cazuti:
Pamantul se rupe, pamantul se sfarama, pamantul se crapa, pamantul se clatina ca un om beat, tremura ca o coliba; pacatul lui il apasa, cade, si nu se mai ridica. In ziua aceea, Domnul va pedepsi in cer ostirea de sus, iar pe pamant pe imparatii pamantului. Acestia vor fi stransi ca prinsi de razboi si pusi intr-o temnita, vor fi inchisi in temnita si, dupa un mare numar de zile, vor fi pedepsiti. (Isaia 24:19-22)
Iar pe ingerii care nu si-au pazit vrednicia, ci au parasit locasul lor, i-a pus la pastrare sub intuneric, in lanturi vesnice, spre judecata zilei celei mari. (Iuda 6)
Apa este una din temele principale ale filmului. Focul este inlocuit de apa dar amandoua sunt metafore care descriu altceva. Apa dupa cum stim este esentiala pentru viata. Apa nu te poate distruge decat daca te ineci insa focul te poate distruge. Focul consuma.

Dupa cate vezi lucrurile devin destul de profunde asa ca inchei pana nu ne ia capul foc ...


...ca lui Rango.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu