vineri, 27 februarie 2015

Marele Comision

Marele comision - Marea Dospire - Marea Invocatie

Cei mai multi nu au luat in seama cum vede Domnul marele comision facut de biserica de-a lungul veacului acesta. Luandu-si ordinul din pasajul gasit in Matei 28, biserica aproape ca a implinit revelatia profetica din pasajul gasit in Matei 13, un lucru foarte ingrijorator.
Duceți-vã și faceți ucenici din toate neamurile, botezîndu-i în Numele Tatãlui și al Fiului și al Sfîntului Duh. Și învãțați-i sã pãzeascã tot ce v'am poruncit. Și iatã cã Eu sînt cu voi în toate zilele, pînã la sfîrșitul veacului. Amin (Matei 28:18-20)
Desi sunt un amator al prozelitismului, nu apreciez pozitiv rezultatele celor care marsaluiesc cu madrie sub acest steag. Iata de ce. In loc sa indeplineasca Marele Comision, ceea ce face biserica in privinta misionarismului si evanghelizarii in general s-ar numi mai bine Marea Dospire.Cateva dintre pildele spuse in capitolul 13 ale Evangheliei lui Matei si a lui Luca se refera la ceea ce cei mai multi considera timpul bisericii. Denumirile folosite sunt "imparatia Domnului" si "imparatia cerurilor". Exista o interpretare care se poate extinde pana la gradina Edenului dar nu este subiectul pe care ma voi concentra acum. Pentru inceput iata doua pilde din Matei.
 Isus le-a pus înainte o altã pildã, și le-a zis: „Împãrãția cerurilor se aseamãnã cu un grãunte de muștar, pe care l-a luat un om și l-a sãmãnat în țarina sa. Grãuntele acesta, în adevãr, este cea mai micã dintre toate semințele; dar, dupã ce a crescut, este mai mare decît ierburile și se face un copac, așa cã pãsãrile cerului vin și își fac cuiburi în ramurile lui.”Le-a spus o altã pildã, și anume: „Împãrãția cerurilor se aseamãnã cu un aluat, pe care l-a luat o femeie și l-a pus în trei mãsuri de fãinã de grîu, pînã s'a dospit toatã plãmãdeala.” (Matei 13:31-33)
Pentru multi ani nu am putut vedea clar ceea ce inseamna. Pana la urma, am fost gata sa accept adevarul, si cand Domnul a inceput sa-mi arate am fost ingrozit. Daca nu ai putut percepe ceea ce sugerez aici, te incurajez sa-l intrebi pe Domnul in rugaciune pana vei rezolva problema. Aceasta este o baza pentru discernamant in ceea ce priveste Marele Comision.

Pildele despre samanta de mustar si aluatul dospit se gasesc intr-o constructie literara speciala care ajuta la interpretare.  Ni se relateaza o pilda despre imparatia cerurilor asemanata cu un om care a semanat samanta buna in pamant. Dupa aceea apar pildele cu samanta de mustar si aluatul. Apoi Domnul da interpretarea pamantului, care incercuieste si le leaga pe celelalte impreuna. Aceste trei sunt inrudite dand o descriere asemanatoare a timpului bisericii.

Iata pildele care apar ca o paranteza de deschidere:
 Isus le-a pus înainte o altã pildã, și le-a zis: „Împãrãția cerurilor se aseamãnã cu un om care a sãmãnat o sãmînțã bunã în țarina lui. Dar, pe cînd dormeau oamenii, a venit vrãjmașul lui, a sãmãnat neghinã între grîu, și a plecat.  Cînd au rãsãrit firele de grîu și au fãcut rod, a ieșit la ivealã și neghina.  Robii stãpînului casei au venit, și i-au zis: „Doamne, n'ai sãmãnat sãmînțã bunã în țarina ta? De unde are dar neghinã?” El le-a rãspuns: „Un vrãjmaș a fãcut lucrul acesta.” Și robii i-au zis: „Vrei dar sã mergem s'o smulgem?”  ,Nu”, le-a zis el, „ca nu cumva, smulgînd neghina, sã smulgeți și grîul împreunã cu ea. Lãsați-le sã creascã amîndouã împreunã pînã la seceriș; și, la vremea secerișului, voi spune secerãtorilor: „Smulgeți întîi neghina, și legați-o în snopi, ca s'o ardem, iar grîul strîngeți-l în grînarul meu.” (Matei 13:24-30)
Si iata interpretarea:
Atunci Isus a dat drumul noroadelor, și a intrat în casã. Ucenicii Lui s'au apropiat de El, și I-au zis: „Tîlcuiește-ne pilda cu neghina din țarinã.” El le-a rãspuns: „Cel ce samãnã sãmînța bunã, este Fiul omului.  Țarina, este lumea; sãmînța bunã sînt fiii Împãrãției; neghina, sînt fiii Celui rãu.  Vrãjmașul, care a sãmãnat-o, este Diavolul; secerișul, este sfîrșitul veacului; secerãtorii, sînt îngerii.  Deci, cum se smulge neghina și se arde în foc, așa va fi și la sfîrșitul veacului.  Fiul omului va trimete pe îngerii Sãi, și ei vor smulge din Împãrãția Lui toate lucrurile, cari sînt pricinã de pãcãtuire și pe ceice sãvîrșesc fãrãdelegea,  și-i vor arunca în cuptorul aprins; acolo va fi plînsul și scrîșnirea dinților  Atunci cei neprihãniți vor strãluci ca soarele în Împãrãția Tatãlui lor. Cine are urechi de auzit, sã audã. (Matei 13:36-43)
In pamantul (țarina :) in care a fost semanata samanta buna, un dusman seamana samanta rea, neghina. Samanta creste si produce cereale. Trebuie sa observam cum este descrisa recolta care este gata de recoltat la sfarsitul veacului in versul 39. Doar atunci se poate observa diferenta dintre grau si neghina. Aceasta, prieteni, este ziua de astazi, cand recolta este aproape si fii celui rau au devenit usor de recunoscut. In ultimii ani multi dintre noi am inceput sa intelegem realitate semanarii literalmente a fiilor celui rau in lume. Intr-un context mai larg acest lucru a inceput cu Cain, primul nascut din femeie, dar o privire mai concentrata este necesara aici. Atentia este concentrata pe veacul bisericii, ekklesia insasi, cei chemati afara. Iti este clar lucrul asta? Neghina este in biserica.

In aceste trei pilde imparatia cerului este asemanata cu lucrul cu samanta buna, samanta de mustar si aluatul. Cele trei sunt legate structural impreuna asa ca hai sa le comparam. Fiecare este o imagine a desfasurarii veacului acesta. Biserica este prezentata la inceput ca pura si buna, apoi infiltrata si corupta de agentia diavolului prin intermediul semintei lui ca agent de dospire. Acestia sunt un agent corupator si un agent de expansiune.

Impreuna cu samanta buna semanata de om in pamantul lui a fost semanata neghina. In urmatoarea pilda un om a semanat de asemenea samanta in terenul lui, o samanta de mustar. Mustarul creste ca o planta joasa (cam ca rostopasca). Este ceva ne-natural ca mustarul sa cresca si sa devina "un copac", este o pervertire. Mustarul "se face un copac" dupa ce a crescut, dupa cum ni se spune, ceea ce poate fi comparat cu coacerea cerealelor. Numai atunci devine vizibila neghina in prima pilda, si comparativ cu a doua, pasarile cerului vin si isi fac cuiburi in el.
Isus le-a pus înainte o altã pildã, și le-a zis: „Împãrãția cerurilor se aseamãnã cu un grãunte de muștar, pe care l-a luat un om și l-a sãmãnat în țarina sa. Grãuntele acesta, în adevãr, este cea mai micã dintre toate semințele; dar, dupã ce a crescut, este mai mare decît zarzavaturile și se face un copac, așa cã pãsãrile cerului vin și își fac cuiburi în ramurile lui.” (Matei 13:31,32)
Pasarile cerului sunt recunoscute in mod comun ca o metafora pentru demoni. Ceea ce ni se spune este ca biserica care a inceput cu 12 oameni in Galileea si adunare din casa in casa in Ierusalim a devenit o institutie religioasa globala supra-extinsa identificata cu o prostituata, Babilonul cel Mare. Asta este o afirmatie severa, este adevarat, dar este meritata. Este o legatura clara cu Babilonul care poate fi observata in Daniel 4, in legatura cu ceea ce ni se descrie ca un copac inalt si pasarile cuibarite in Ezechiel 31 trebuie de asemenea observate.

In pilda aluatului dospit a inceput ca aluat nedospit, precum samanta buna semanata in pamant. Comparand cum cel rau a semanat neghina si mustarul a devenit corupt, in acest caz o femeie a luat si a ascuns aluatul in faina de grau.
Le-a spus o altã pildã, și anume: „Împãrãția cerurilor se aseamãnã cu un aluat, pe care l-a luat o femeie și l-a pus în trei mãsuri de fãinã de grîu, pînã s'a dospit toatã plãmãdeala.” (Matei 13:33)
O femeie a adaugat fermentul, si o femeie este adesea simbolul unei biserici, a mamei prostituatelor. Ea poate fi identificata cu nume ca Maica Sfanta, Madona, Imparateasa Cerurilor, Isis si chiar Izabela (sotia lui Ahab, al saptelea Imparat al Israelului din Vechiul Testament, care a omorat profetii Domnului si a sfarsit mancata de caini in timpul lui Ilie si a lui Mica). Cu timpul, putina dospeala dospeste toata coca, prezentand o imagine asemanatoare celorlalte doua pilde.

Toate cele trei pilde ne informeaza despre coruptia bisericii, care a inceput intr-o stare nedospita, pura. Dar, "pe cand oamenii dormeau", fii celui rau au fost semanati in campul Domnului si invataturi ale demonilor s-au raspandit. Neghina si invataturile ei au corupt si transformat biserica. Amandoua pildele, pilda mustarului si a fainii dospite, ne informeaza despre cresterea acestei entitati, in interiorul careia se gaseste trupul lui Cristos. Samanta de mustar care este printre cele mai mici, cand plantata creste si cand se maturizeaza devine mai mare decat toate ierburile, si chiar s-a facut un copac. Prin natura si intentie dospeala umfla coca in mod dramatic. Daca ai facut vreodata paine stii din experienta cum drojdia umfla coca. Lasata in voia ei gramada devine o imputiciune (credeti-ma!) care nu seamana nici pe departe naturii si infatisarii de la inceput. Rezultatul acesta se compara cu mustarul pervertit si cu pamantul unde neghina a fost lasata sa creasca impreuna cu graul.

(Pentru cei care cred ca asta nu se aplica si Bisericii Ortodoxe la fel cum se aplica celei Catolice sau "sectarilor" ar face bine sa mai mediteze, dar sa continuam.)

Mai sunt lucruri de spus cu privire la elementele alegorice, dar in acest punct, in lumina pildelor, sa dam putina atentie felului cum biserica a ajuns la maturitate.

Intr-un cuvant evanghelismul descrie procesul. Altfel descris, biserica creste prin prozelitism. Institutiile o numesc misionarism. Programe sunt instituite precum campanii de marturisire, si "renasteri", etc. Este adevarat, Domnul a randuit ucenicia, botezul si invatarea practica de pazire a poruncilor lui in Matei 28, dar aici trebuie sa avem ceva gandire critica. Ceea ce vedem astazi ca se identifica ca biserica este fructul acelei activitati.

Deci, ceea ce apare astazi ca rezultat este ceea ce citim in Matei 13, nu-i asa? Bugete de marketing sunt planificate pentru a agata "clientii" si stimulente sunt date de pomana precum politicienii cumpara voturi. Sincer, marea parte a acestei activitati nu este decat mita si zadarnicie. Pradarea sexuala pare standardul. Multi acuza Romano Catolici si Iezuitii si altii ca ei (Ortodoxia) ca urmaresc facerea de averi si largirea (pastrarea) domeniului lor, exploatand pe oricine si orice pentru a-si satisface poftele. Ei bine... da, acestea sunt tinte usoare. Aceia ce fac parte din fiicele Babilonului danseaza pe aceleasi tonuri, inchinandu-se la aceiasi dumnezei cu idoli si altare cu forme din ce in ce mai subtile!

Problema nu este ceea ce deriva din munca autentica de evanghelizare, ucenicie, botez si invatare si toate slujbele care sunt incurajate de duhul sfant pe deplin. Problema este ca neghina a invadat biserica si a umplut-o cu invataturile demonilor, transformand-o intr-o entitate pervertita si corupta care este o prostituata in loc de o fecioara pura. Acesta este fructul Marelui Comision. Aceasta este Marea Dospire. Asa creste mustarul. Asa este campul Domnului in care a sadit samnata buna.

Domnul Dumnezeul meu a pastrat o ramasita pe pamant, si chiar si astazi El munceste printre noi pentru a purta marturie credintei Lui in aceasta chestiune. Totusi, este o infestare cu neghina, si raspandirea doctrinelor lor s-a facut sub steagul Marelui Comision.

Sa facem niste legaturi aici, legand dospeala cu neghina. Identificarea clara a neghinei semanata de cel rau in campul Domnului este necesara pentru a transpune actiunea in imparatia cerurilor care este veacul bisericii.

In Matei 13 versul 25 citim ca, "pe cînd dormeau oamenii, a venit vrãjmașul lui si a sãmãnat neghinã între grîu". Domnul interpreteaza lucrul asta in versurile 38 si 39 ca, " neghina, sînt fiii Celui rãu. Vrãjmașul, care a sãmãnat-o, este Diavolul;" Aceasta este samanta sarpelui, nachash.

Isus arata cine sunt cativa din cei ce au reprezentat neghina in capitolul 8 din Ioan:
Voi aveți de tatã pe diavolul; și vreți sã împliniți poftele tatãlui vostru. El dela început a fost ucigaș; și nu stã în adevãr, pentrucã în el nu este adevãr. Oridecîteori spune o minciunã, vorbește din ale lui, cãci este mincinos și tatãl minciunii. (Ioan 8:44)
Este evident din versurile 3 si 13 ca fariseii si carturarii sunt cei vizati. Cu acest lucru in minte, observati cum aceiasi sunt identificati cu dospeala.
 În vremea aceea, cînd se strînseserã noroadele cu miile, așa cã se cãlcau unii pe alții, Isus a început sã spunã ucenicilor Sãi: „Mai întîi de toate, pãziți-vã de aluatul Fariseilor, care este fãțãrnicia. (Luca 12:1)
Acum, in mod obisnuit intelegem ipocrizia ca spunerea unui lucru si facerea altuia. Cand ii vei identifica cu incredere pe farisei ca neghina, ipocrizia care este dospeala fariseilor poate fi inteleasa ca ceva care merge mai profund in chiar natura mostenirii lor. Gandeste-te la asta in timp ce citesti Ioan 8. Este un nivel unde aceasta dospeala pretinde ca este grau cand este de fapt neghina. Dospirea reprezinta atat proliferarea neghinei cat si influenta corupatoare a invataturilor ei asupra graului, faina nedospita.

Transpune asta de la Israel la biserica si poti concluziona in mod corect ca agentii corespunzatori in biserica sunt oikodespotes, autoritatile stabilite in biserica. Voi dovedi asta mai in amanunt, dar acordati mare atentie la cine incurajeaza si directioneaza Marea Dospire. Desigur, sunt Preotii Papali Romani de la Vatican, dar corpul comun este mai corect identificat ca fiind nu mai putin decat suma totala a tuturor celor care conduc zgomotos in cantarea aceluiasi ton si marsaluirea in acelasi ritm.

Iata inca cateva conexiuni.
Vai de voi, cãrturari și Farisei fãțarnici! Pentrucã voi înconjurați marea și pãmîntul, ca sã faceți un tovarãș de credințã; și, dupã ce a ajuns tovarãș de credințã, faceți din el un fiu al gheenei, de douã ori mai rãu decît sînteți voi înșivã. (Matei 23:15)
Ce este asta altceva decat neghina urmarind cu pasiune indeplinirea marelui lor comision.
Cateva versuri mai inapoi citim despre o caracteristica cheie care-i leaga pe Farisei de echivalentul lor in prezenta editie a imparatiei cerurilor.
Vai de voi, cãrturari și Farisei fãțarnici! Pentrucã voi închideți oamenilor Împãrãția cerurilor: nici voi nu intrați în ea, și nici pe cei ce vor sã intre, nu-i lãsați sã intre. (Matei 23:13)
Neghina inchide oamenilor drumul catre imparatia cerurilor. Ei nu intra si nu lasa nici pe altii care vor sa intre. Ei taie calea celor care vor sa intre. Cativa intra, desigur, dar neghina functioneaza ca un fel de filtru, impiedicand pe cei care ar fi intrat altfel. Aceasta este aceeasi functie atribuita "stapanului casei" (oikodespotes in original) din Matei 24:43.
Sã știți cã, dacã ar ști stãpînul casei la ce strajã din noapte va veni hoțul, ar veghea și n'ar lãsa sã-i spargã casa. (Matei 24:43)
Stapanul casei nu ar fi lasat sa-i fie sparta casa. carturari si fariseii nu ii lasau pe cei ce voiau sa intre inauntru. Daca nu intelegi despre hotul care sparge propria Lui casa pentru a fura propria Lui Mireasa, nu vei intelege cum functioneaza filtrul.

Iata inca o perspectiva.
Voi sînteți aceia, cari ați rãmas necontenit cu Mine în încercãrile Mele. De aceea vã pregãtesc Împãrãția, dupã cum Tatãl Meu Mi-a pregãtit-o Mie, ca sã mîncați și sã beți la masa Mea în Împãrãția Mea, și sã ședeți pe scaune de domnie, ca sã judecați pe cele douãsprezece seminții ale lui Israel. Domnul a zis: „Simone, Simone, Satana v'a cerut sã vã cearnã ca grîul. Dar Eu M'am rugat pentru tine, ca sã nu se piardã credința ta; și dupãce te vei întoarce la Dumnezeu, sã întãrești pe frații tãi.” (Luca 22:28-32)
Petru reprezinta adeseori biserica (Petru este o alegorie pentru biserica). Satana conduce filtrul pentru biserica. Unii vor fi gasiti ca faina rafinata, bine cernuta si buna pentru a fi oferita ca un sacrificiu sfant si pur, Mireasa. Majoritatea, totusi, va fi filtrata afara. Hei, neghina este ce face neghina. Pretinde ca este grau. Pretinde ca pregateste o Mireasa pentru Mire. Este o poveste frumoasa. Aduce rezultate spectaculoase in Marea Dospire.
Isus S'a apropiat de ei, a vorbit cu ei, și le-a zis: „Toatã puterea Mi-a fost datã în cer și pe pãmînt. Duceți-vã și faceți ucenici din toate neamurile, botezîndu-i în Numele Tatãlui și al Fiului și al Sfîntului Duh. Și învãțați-i sã pãzeascã tot ce v'am poruncit. Și iatã cã Eu sînt cu voi în toate zilele, pînã la sfîrșitul veacului. Amin (Matei 28:18-20)
Este important sa aveti o perspectiva mai larga a neghinei si Marelui lor Comision. Lucis Trust. o organizatie afiliata (insasi) Natiunilor Unite, unde mentine o "camera de meditatie", este foarte activa din acest punct de vedere. Este o organizatie anticristica care foloseste termeni crestini precum Cristos, ispasire (atonment - at-one-ment), etc. Ar putea fi considerati parintii miscarii New Age. Au si o rugaciune numita Marea Invocatie pe care nu o transcriu aici.

Aducand acest studiu la sfarsit vreau sa arat cum mergeau lucrurile inainte ca neghina sa deturneze proiectul, atunci cand poruncile din Matei 28 erau de fapt urmate.

Cu multi ani in urma am ajuns sa consider carte Faptele Apostolilor ca o inregistrare istorica a 8 expresii distincte ale cresterii legitime a bisericii. Atentia este asupra cresterii numarului derivat dintr-o lucrare autentica a Domnului printre oamenii lui.

1. Fapte 1:1-2:47 -- Fapte 2:47: "lãudau pe Dumnezeu, și erau plãcuți înaintea întregului popor. Și Domnul adãuga în fiecare zi la numãrul lor pe cei ce erau mîntuiți."
2. Fapte 3:1-6:7 -- Fapte 6:7: "Cuvîntul lui Dumnezeu se rãspîndea tot mai mult, numãrul ucenicilor se înmulțea mult în Ierusalim, și o mare mulțime de preoți veneau la credințã."
3. Fapte 6:8-9:31 -- Fapte 9:31: "Biserica se bucura de pace în toatã Iudea, Galilea și Samaria, se întãrea sufletește, și umbla în frica Domnului; și, cu ajutorul Duhului Sfînt, se înmulțea."
4. Fapte 9:32-11:21 -- Fapte 11:21: " Mîna Domnului era cu ei, și un mare numãr de oameni au crezut și s'au întors la Domnul."
5. Fapte 11:22-12:24 -- Fapte 12:24: "Însã Cuvîntul lui Dumnezeu se rãspîndea tot mai mult, și numãrul ucenicilor se mãrea."
6. Fapte 12:25-16:5 -- Fapte 16:5: "Bisericile se întãreau în credințã, și sporeau la numãr din zi în zi."
7. Fapte 16:6-19:20 -- Fapte 19:20: "Cu atîta putere se rãspîndea și se întãrea Cuvîntul Domnului."
8. Fapte 19:21-28:31... -- Fapte 28:28-31: "Sã știți dar cã mîntuirea aceasta a lui Dumnezeu a fost trimeasã Neamurilor, și o vor asculta.” Cînd a zis aceste vorbe, Iudeii au plecat, vorbind cu aprindere între ei. Pavel a rãmas doi ani întregi într'o casã, pe care o luase cu chirie. Primea pe toți cari veneau sã-l vadã, propovãduia Împãrãția lui Dumnezeu, și învãța pe oameni, cu toatã îndrãzneala și fãrã nicio pedicã, cele privitoare la Domnul Isus Hristos."

Sfarsitul cartii ma lasa cu impresia ca lucrare se continua si ca sfarsitul inca trebuie scris. Cred ca mult este incorporat criptic in forma alegorica, asa cum am scris despre scenariile profetice din Fapte 12 si Geneza 45. Adevarata lucrare a semintei bune care produce insutit este inca vazuta printre noi astazi. Neghina este ce neghina face, si samanta buna este ce face samanta buna.

Cand Romani 11:15 este vazut si in sfarsit inteles, prejudiciul cauzat de versiunea neghine a Marelui Comision va deveni dintr-o data dureros de evident celor care vor fi aruncati afara si pusi la un loc cu ipocritii. In acea zi acolo va fi plînsul și scrîșnirea dinților!
Nu orișicine-Mi zice: „Doamne, Doamne!” va intra în Împãrãția cerurilor, ci celce face voia Tatãlui Meu care este în ceruri. Mulți Îmi vor zice în ziua aceea: „Doamne, Doamne! N'am proorocit noi în Numele Tãu? N'am scos noi draci în Numele Tãu? Și n'am fãcut noi multe minuni în Numele Tãu?”Atunci le voi spune curat: „Niciodatã nu v'am cunoscut; depãrtați-vã dela Mine, voi toți cari lucrați fãrãdelege.” (Matei 7:21-23)
Citeste contextul. Asculta avertismentul. Pocaieste-te de orice complicitate. "Ieșiți din mijlocul ei, poporul Meu", striga Mirele.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu